Til HiFi-interesserede (Jørgen Gylling Nielsen)

Til HiFi-interesserede

 

I denne weekend hørte jeg fruen i huset spille DR P5 -musik fra vor grønne ungdom.

Jeg undrede mig over lydkvaliteten og opdagede, at  DAB-stereo forsatsen var koblet til “phono”  på hendes rimeligt gode B&O køkkensystem (Beosystem 2300).

Jeg skiftede fluks til AUX og håbede, at det blev bedre… men ak nej!

No good!

Så checkede jeg bitrate og sandelig så var den kun på 88 kbps!

Hvad var den så på DR Klassisk? … 128 kbps (plejede at være 192 kbps).

Mange af de øvrige DAB- kanaler er på 72 kbps og en enkelt, BBC er kun på 40 kbps.

En standard CD som har rimelig god HiFi- lyd er på 1411 kbps! (fås også med meget højere rater .. SACD o.s.v.).

Jeg skriver dette til jer for lige at minde om, at det er “musik” som DR udsender.

Endnu et skridt ned ad kvalitetsstigen.

I begyndelsen af 50’erne da DR introducerede FM, var man i DR en stor teknikerstab, der var committet til god lyd,

og nogle var endda HiFi interesseret.

Direkte udsendelser på DR- FM havde ofte en højere kvalitet end noget andet medie gennem lange tider.

SUK!

De bedste hilsner

Jørgen Gylling Nielsen

3 meninger om “Til HiFi-interesserede (Jørgen Gylling Nielsen)”

 1. Jeg er en ældre here, der har hørt høj og lav musik på dagligt plan og nydt det med stort velbehag lige indtil nu. nu hvor jeg er nød til at høre på nedsat kvalitets lyd uanset om det er tale eller musik på DAB + kanaler. Sørgelig udvikling. Det vil være katastrofalt hvis DR nedlægger FM sendefladen, forstår ikke at produktet lanceres som det bedste af det bedste. Det har sandelig vist sig at den digitale tidsalder ikke kan måle sig med gammeldags analog stil på flere parametre, håber sandelig at der bliver konverteret til menneskelig ørelyd i fremtiden. Blot sørgeligt at ødelægge og kassere de ting der fungere upåklageligt !

  1. DAB-konseptet inviterer innholdsleverandørene til å sende på lav bitrate. Multiplexer og dens programvare gir mulighet for en dynamisk parametering. I praksis betyr det da at man ønsket å utnytte tildelt/betalt båndbredde mest mulig effektivt. Lav bitrate betyr bedre økonomisk gevinst. Man vil i et DAB-konsept ALDRI aldri gi prioritet til lydkvalitet fordi det koster penger! Spesielt gjelder dette de kommersielle, men DR vil også være opptatt av kostnad.
   DAB+ støtter AAC og der gis det mulighet på lav bitrate å sende med parametric stereo – en fake stereo løsning. Trolig vil dette ofte bli benyttet – igjen for å spare penger.
   Husk også at den oppgitte bitrate et brutto-tall. Mye går bort til feilkorreksjon for å gjøre sendingen mest mulig robust.

 2. DAB-konseptet inviterer innholdsleverandørene til å sende på lav bitrate. Multiplexer og dens programvare gir mulighet for en dynamisk parametering. I praksis betyr det da at man ønsket å utnytte tildelt/betalt båndbredde mest mulig effektivt. Lav bitrate betyr bedre økonomisk gevinst. Man vil i et DAB-konsept ALDRI aldri gi prioritet til lydkvalitet fordi det koster penger! Spesielt gjelder dette de kommersielle, men DR vil også være opptatt av kostnad.
  DAB+ støtter AAC og der gis det mulighet på lav bitrate å sende med parametric stereo – en fake stereo løsning. Trolig vil dette ofte bli benyttet – igjen for å spare penger.
  Husk også at den oppgitte bitrate et brutto-tall. Mye går bort til feilkorreksjon for å gjøre sendingen mest mulig robust.

Lukket for kommentarer.